Het groet-automatisme

Doordat ik ben opgegroeid in een klein dorp in de Friese Wâlden, kom ik uit een echte GROETJEMEE omgeving. Je zei in het dorp ‘hoi’ tegen iedereen die je op straat tegenkwam en tegen oudere mensen zei je ‘dag’. Want ‘hoi’ zeggen tegen oudere mensen was niet fatsoenlijk, zo kreeg ik dat van mijn ouders mee.

Inmiddels woon ik al weer heel wat jaren in Leeuwarden en daarvoor in het mooie Sneek. En eigenlijk heb ik de afgelopen weken door het #GROETJEMEE project gemerkt, dat ik het groeten helemaal niet ben verleerd. Ik werd me ervan bewust dat ik heel vaak mensen groet. Zoiets blijft blijkbaar een automatisme. Op de Nieuwstad in Leeuwarden groeten is dan voor mij weer iets té, hoewel de lockdown nu zeker mogelijkheden biedt. Maar hier in de wijk en bij het dagelijks wandelrondje groet ik vaak. Het heeft ook wel iets gezelligs, zeker nu.

Wie weet wordt de actie @GROETJEMEE het groet-automatisme bij andere mensen ook aangewakkerd. Je krijgt van mij in ieder geval een #GRIETJEGROET terug. Hoi!

Grietje Hoekstra