Friesch Dagblad: Trochsetters: Klein project, groot in betekenis
Diane Romashuk
Grote projecten om mensen samen te brengen. Dat had Cote Create voor ogen met haar stadskunstenaarschap. Door corona kon dat nog niet, maar ondervond ze ook de kracht van het kleine gebaar.
Ze wilde geen stadskunstenaar zijn die altijd maar zelf het stralende middelpunt is. En in 2020 wilde ze in elk geval een serie grote projecten in Leeuwarden neerzetten, voor alle inwoners van de stad. Dat vertelde Cote Create begin vorig jaar aan deze krant, bij de start van haar tweejarige stadskunstenaarschap. Door corona liep het allemaal anders.
,,Ik had een hele lijst met plannen, niet één daarvan kon doorgaan”, vertelt de kunstenares die eigenlijk Maria Jose Jara Veragua heet. ,,Omdat ik geen mensen kon samenbrengen. Heel jammer en frustrerend.” Wat ze ook misliep, waren de uitnodigingen voor festivals en evenementen waar ze op rekende. Ze groeide op in Chili, maar Cote – daar haar koosnaam – verliet haar geboorteland in 2016 om de wereld te zien en kwam in 2019 voor de liefde naar Fryslân. ,,Door het stadskunstenaarschap hoopte ik ook meer mensen te leren kennen.”
‘Samen zijn we één’
Maar bij de pakken neer gaan zitten, is niet aan haar besteed. Bij de eerste lockdown in maart toog ze, dan maar alleen, de Leeuwarder binnenstad in om de straten van positieve tekeningen en kreten te voorzien. ,,In totaal heb ik 55 zinnen als ‘samen zijn we één’ in het Fries, Nederlands en Engels opgeschreven om mensen blij te maken. Het maakte heel wat reacties los. Ik zag mensen bijvoorbeeld klappen van achter hun raam. De woorden van een alleenstaande vrouw raakten mij ook weer: ze had niemand, zei ze, maar voelde zich door mijn boodschap minder alleen.”
Meer kleinschalige projecten volgden. Onder de noemer Support our locals zette Cote lokale ondernemers uit Leeuwarden via Instagram in de schijnwerpers. De ruiten van hun winkels voorzag ze gratis van tekeningen. ,,Om zo duidelijk te maken wie nog open was. Door de campagne hebben veel mensen deze ondernemers (beter) leren kennen.”
Kerstballen
In december beschilderde ze kerstballen voor ouderen in Woonzorgcentrum Greunshiem.
,,Zij zijn heel hard geraakt door de coronacrisis. Bij veel van de acties die er daarom al voor hen waren kregen de ouderen iets, een kaartje bijvoorbeeld. Ik wilde ze iets geven wat ze in deze feestmaand zelf cadeau konden doen, zonder naar buiten te hoeven om dat te kopen. Bijna alle deelnemers wilden de kerstbal aan een kleinkind geven, die sommigen al heel lang niet meer hadden gezien. Het was heel ontroerend, ze waren zó dankbaar en enthousiast.”
Naast haar eigen projecten, doet ze graag aan die van anderen mee. Zo is ze momenteel betrokken bij Pizza Box Art, een samenwerking van Leeuwarder horeca-ondernemers en kunstenaars, en gaat ze een muur beschilderen voor #GROETJEMEE, een initiatief van Wini Weidenaar. Op eigen titel heeft ze met Studio Zeepsop een project in de steigers staan. ,,Het is nog een verrassing maar het wordt heel betekenisvol, bedoeld als hart onder de riem voor de stad. In februari hopen we meer bekend te kunnen maken.”
En ook als stadskunstenaar zal ze dit jaar weer van zich laten horen. Want doorgaan staat voorop, vindt ze. ,,Deze periode heeft me nog meer doen inzien dat je je als kunstenaar soms beter kunt richten op wat er mogelijk en nodig is, dan alleen op wat je zelf allemaal wilt. Even je ego aan de kant zetten en kunst gebruiken voor meer vrolijkheid, tegen de eenzaamheid, en om ons door deze crisis te helpen. Hoe klein het gebaar ook is; elke zin, elke tekening kan iemand raken of zijn dag maken en daarin dus toch ‘groot’ zijn.
Naast mensen verbinden was het mijn droom als stadskunstenaar om ervoor te zorgen dat iedereen in Leeuwarden zich onderdeel van de stad voelt. Mijn projecten hebben allemaal anders uitgepakt, maar eigenlijk draaien ze daar nog steeds om: het gevoel geven dat we niet alleen zijn.”
Trochsetters portretteert artiesten die het beste van de coronatijd proberen te maken