Ontwapenende glimlach

Vandaag neem ik een andere route naar mijn kantoor in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Ik fiets via Stiens waar mijn fiets voor een beurt moet. Dit keer ga ik dus niet over het smalle fietspad langs de Dokkumer Ee maar langs de vliegbasis van Leeuwarden.

Natuurlijk groet ik ook hier de mensen die ik tegenkom en de meesten groeten gezellig terug. Met een dikke vette glimlach fiets ik dan ook naar Leeuwarden.

Mijn leenfiets gaat behoorlijk snel en ik haal menig fietser in. Zo ook een dame, van mijn moeder haar leeftijd. Ik fiets naast haar en haar gezicht begint te stralen en ze roept; ‘wat giet dit moai net’ en ze schenkt me een ontwapende glimlach als van een kind. En zo ziet ze er ook uit, blij als een kind met de haren in de wind.

Een mooi begin van de dag.

Wini

Beweging #GROETJEMEE

Wat begon als een klein initiatief met hier en daar een blog, tweet of Facebookpost is inmiddels een beweging! Een positief geluid van mensen die het, net als ik belangrijk vinden, dat je elkaar groet. Met een simpel hallo laat je weten dat je de ander ziet, even een moment van aandacht. Dat deze beweging tot stand is gekomen zonder dat daar geld mee gemoeid is maakt het wat mij betreft extra speciaal.

Van drukker tot ontwerper, van artiest tot producent, van vervoerder tot uitgever, alle partijen hebben hun talent en kracht ingezet om #GROETJEMEE onder de aandacht te brengen en dat maakt mij eigenlijk wel een beetje verlegen.

Het laat daarentegen ook zien wat een geweldige waarde een netwerk heeft en dat je echt het verschil kunt maken als je samen ergens voor gaat en in gelooft. Het geeft energie en kracht en het brengt blijdschap en is dat eigenlijk niet veel meer waard dan geld?

Daarnaast bewijst #GROETJEMEE ook maar weer dat gratis niet onprofessioneel hoeft te zijn. Ik heb het dan zeker niet over mijn bijdrage maar juist over het concept, het beeld, de website, het filmpje, de advertenties, de uiting op de bus, het lied, het drukwerk, de verhalen, de gedichten, eigenlijk alles wat #GROETJEMEE uitstraalt, daar ben ik echt wel een beetje van onder de indruk en dat heb ik te danken aan al die lieve en mooie mensen om mij heen die meewerken aan #GROETJEMEE. En die groep groeit alleen maar! DANK JULLIE WEL!

 

Op de foto v.l.n.r.: Gijs Houtbeckers (Volle Zalen), Marian van Voorn (Hoppa), Wini Weidenaar (initiatiefnemer), Foppe van der Veen (Blauwe Zone), Koen de Koning (Last Tuesday), Bastiaan Blaauw (Statuur), Jurgen Drost (Flevodruk Harlingen) en Brigitte Baas (NDC mediagroep). Niet op de foto maar wel betrokken: Jan Tekstra (Tekstra Producties), Harm Geels (Arriva Nederland), Serge Hollander (Writers Block), Henk Dillerop (Dichter) en Frank Julius (FF Anders). 

Een “hoi” relatie

Goedemorgen, roep ik tegen iedereen die ik tegenkom als ik van Bartelehiem naar Leeuwarden fiets. De eerste zeven kilometer kom ik nauwelijks iemand tegen maar net voorbij het Leeuwarder Bos wordt het vaak iets drukker. En zo komt het dat ik met verschillende mensen een “hoi” relatie heb.

Onderweg op de fiets naar mijn kantoor Blokhuispoort
En soms groeien die relaties uit tot een bijzonder moment, zoals vandaag. Het moment gaat over een vrouw die ik bijna iedere dag tegenkom en groet. Ik begin met een glimlach zodra ik haar zie waarna ik vrolijk goedemorgen roep, de vrouw zegt altijd, ietwat verlegen doch vriendelijk, goedemorgen terug.Maar vandaag is de situatie totaal anders. Ik zie het al voordat ik bij haar ben. Als ze mij ziet verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht en ze zegt, nee ze roept, nog voordat ik bij haar ben; goedemorgen. Mijn dag kan niet meer stuk.

‘#GROETJEMEE’

Hoe het begon…

Hallo, goedemorgen en een glimlach. Zo fiets ik Leeuwarden binnen. Hoe meer hallo’s en goedemorgen ‘s ik terug krijg hoe beter ik me voel. Een tijdje geleden heb ik me voorgenomen om iedereen waarmee ik oogcontact krijg te begroeten.

In deze onzekere tijd waarin we steeds minder contact hebben met elkaar is de honger naar echt contact des te groter. Door ‘gewoon’ goedemorgen of hallo te zeggen tegen elkaar kunnen we al iets toevoegen aan iemands leven en aan dat van jezelf.

Het voelt fijn om even contact te maken, iemand aan te kijken en nog net die glimlach tevoorschijn zien komen als je bijna voorbij fietst omdat jij goedemorgen zei.

Groeten betekent eigenlijk dat je de ander ziet, dat je erkent dat je samen op deze wereld bent en niet alleen.

Laten we elkaar weer zien door elkaar te begroeten en geef er dan ook gelijk een glimlach bij. Ik weet zeker dat niet alleen die ander zich daardoor beter voelt maar ook jij.